Riječ ravnatelja

Poštovani,

pozivam Vas da posjetite 28. izložbu Izdavaštvo na Zadarskom području 2020./2021. koju Knjižnica priređuje povodom proslave Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana.

Vlada Republike Hrvatske proglasila je 2021. godinu - Godinom čitanja. Upravo je završio i Mjesec hrvatske knjige (15. studenoga) pod motom Ajmo Hrvati se s knjigom.

Ova naša, zadarska manifestacija svjedoči o živoj nakladničkoj aktivnosti zadarskih autora i izdavača, a objedinjuje i Godinu čitanja i Mjesec hrvatske knjige.

U posljednje vrijeme, suočeni s izazovima po zdravlje pojedinca i društva, svima nam je potreban odmak od realnosti. Toliko potrebnu antistres terapiju pruža nam knjiga.

Nadam se da će i ova Izložba, osim što temeljno pruža uvid u izdavačku produkciju zadarskog područja, doprinijeti i razvoju kulture čitanja.

Ona pruža uvid u zadarsko izdavaštvo i mogućnost odabira vrste.

Nepovoljne epidemiološke okolnosti i ove nam godine ne dozvoljavaju organizaciju svečanog otvaranja ove tradicionalne izložbe.

Izložbi možete pristupiti i razgledati je virtualno. A naš doprinos da se odupremo potpunoj virtualizaciji svijeta u kojem živimo je mogućnost da izložbu razgledate i u uobičajenom, stvarnom izdanju u Izložbenoj dvorani uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Fizički posjet izložbi omogućen je od ponedjeljka, 22. studenoga do ponedjeljka 30. studenoga 2021. u vremenu od ponedjeljka do petka - od 10,00 do 12,00 sati, te u utorak i četvrtak od 17,00 do 19,00 sati.

Hvala svima (autorima i izdavačima) koji su doprinijeli da zadarsko izdavaštvo zadrži zavidni nivo u nacionalnom okviru.

Hvala i mojim kolegama knjižničarima za neumorno prikupljanje zadarske izdavačke produkcije tijekom protekle godine, za potporu izdavačima u vidu izrade CIP zapisa kao i za postavljanje ove  izložbe i izrade pratećeg biltena.

Vjerujem da će nam biti zahvalne i generacije koje dolaze jer će u ovom hramu pisane riječi imati uvid u kulturno stvaralaštvo zadarskog kraja koje ne jenjava ni u ovim izazovnim vremenima.

Radujemo se vašem posjetu, a našem Gradu uručujemo veliki buket od 232 naslova knjiga i preko 50 naslova serijskih publikacija i ostale knjižnične građe.

v. d. ravnatelja

Marijana Senkić-Klapan

 

 

Riječ ravnatelja