Riječ priređivača

Poštovani posjetitelji,

Znanstvena knjižnica Zadar ove godine zbog trenutne epidemiološke situacije na poseban način otvara svoju 27.-u  izložbu Izdavaštvo na zadarskom području 2019./2020. povodom Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana. U ovom teškom vremenu izolacije broj čitača se zasigurno povećava, a ljudi se sve više okreću pisanoj riječi i traže svoj prozor nade u bolju budućnost.

Ove godine na izložbi se nalazi stotinjak nakladnika iz Zadarske županije s 206 naslova tiskanih knjiga. Izdan je jedan naslov elektroničke građe i 9 naslova audiovizualne građe. Serijske publikacije ove godine broje 45 naslova.

Izdavačka kuća Forum ove je godine izdala 45 naslova. Forum je poznat po izdanjima za djecu među kojima se može naći nekoliko edukativnih slikovnica npr. Kako radi tvoje tijelo, Zbrajanje i oduzimanje, Geometrijski likovi i tijela i druge. Tiskani su i turistički vodiči za Dubrovnik (na više jezika) i Zadar na njemačkom jeziku.

Sveučilište u Zadru je ove godine izdalo 32 naslova. Od toga 7 ih je produkt suizdavačke djelatnosti. Od mnoštva sveučilišnih naslova izdvojeni su sljedeći:

Monografija Zadarsko plemstvo u srednjem vijeku doprinosi znanstvenoj analizi društvene povijesti srednjovjekovnoga Zadra i dalmatinskih gradova. Autori ove vrijedne monografije su Serđo Dokoza i Mladen Andreis.

Monografija Pier Alessandro Paravia autorice Andrijane Jusup Magazin donosi prikaz čovjeka koji je nezaobilazan u povijesti zadarskih kulturnih ustanova, svima je  poznato kako se zahvaljujući Paravijinoj donaciji u Zadru osniva Biblioteca Comunale Paravia koja je bila temelj današnje Znanstvene i Gradske knjižnice.

Bratovština zadarskih Varošana autora Zdenka Dundovića razmatra život i djelovanje zadarskih težaka okupljenih oko bratovštine u zadarskoj Varoši, uz crkvu sv. Mihovila u Zadru te njenu matrikulu, kojom su regulirani temeljni ciljevi i svrha bratovštine.

Posebnu pažnju izdavačke produkcije Sveučilišta zaokupljaju zbornici radova: Abbatissa ingenuitate percipua : zbornik radova sa znanstvenog kolokvija "950. obljetnica Samostana benediktinki sv. Marije u Zadru (1066.-2016.), Strani jezici i turizam, Identitet i različitost u odgoju i obrazovanju, Aspice hunc opus mirum : zbornik povodom sedamdesetog rođendana Nikole Jakšića.

Zatim su tu još i knjige sažetaka koje prate međunarodne znanstvene skupove i konferencije, kao i niz vrijednih udžbenika.

Sveučilište u Zadru pojedine naslove čini dostupnima na platformi Morepress gdje ih se može čitati u otvorenom pristupu cjelovitom tekstu.

Franjevačka provincija Svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru ove godine doprinosi izdavaštvu naslovom Povijest Dalmacije za vrijeme prve austrijske vladavine. Samostan Ćokovac s nedalekog otoka Pašmana tiskao je naslov Savjeti za molitvu, a vrijedne Sestre kćeri milosrđa trećega samostanskog reda sv. Franje objavile su kateheze S Marijom Petković rastimo u milosrđu.

Matica hrvatska ogranak Zadar u svojoj produkciji ove godine ima 11 naslova i pokriva široko područje književnosti od poezije, pripovijetki, drame do revijalne književnosti, pisane osim na standardnom jeziku i na dijalektu. Ovo su neki od njihovih vrijednih naslova:

Šibenske i druge kroatističke teme autora Josipa Lisca tiskane u suizdavaštvu monografija je u kojoj autor progovara o dijalektološkim, jezičnopovijesnim i drugim pitanjima svega hrvatskog prostora.

Životni krikovi : zbirka drama na novoštokavskoj ikavici benkovačkoga kraja autora Alojza Pavlovića zajedno sa zbirkom Kul vrajer tiskanom 2019. godine tvori nadogradnju Rječniku novoštokavske ikavice benkovačkog kraja (objavljen 2018. u suautorstvu s Eduardom Pavlovićem) i zaokružuje trilogiju o govoru, tradiciji, običajima, strahovima, stradanjima i životnoj filozofiji toga kraja.

Knjiga Sabrani radovi dr. Jakova Čuke od 1905. do 1928. godine, nastala velikim trudom poznatog zadarskog romanista i sveučilišnog profesora u miru, dr. sc. Vjekoslava Ćosića, u kojoj autor predstavlja dosad neistraženo vrijeme i način djelovanja dr. Jakova Čuke koji je mnogo poznatiji hrvatskoj kulturnoj javnosti kao Jakša Čedomil, književni kritičar kojeg mnogi drže utemeljiteljem moderne hrvatske književne kritike.

U vlastitoj nakladi otisnut je 21 naslov, a najzastupljeniji autori su Stjepan Juras i Drago Marić.

General Rajko Rakić napisao je knjigu Ratne teme i ostalo u kojoj evocira proživljene događaje i osjećaje iz Domovinskog rata.

Ove godine oprostili smo se od „vojnika s puškom i perom“ Ivice Matešića Jeremije. On je s nama u mislima a njegova djela Branitelji iz zadarskih Arbanasa u Domovinskom ratu i Monografija povodom 150. obljetnice osnovne škole u Arbanasima obogatila su i ovogodišnje izdavaštvo.

Vrijedno je istaknuti i Hrvatsko-arbanaški rječnik s gramatikom kao doprinos očuvanju arbanaškog govora, kojeg je sastavila dr. sc. Maximiljana Barančić.

Ove godine nas je profesor Jere Bilan obradovao sa slikovnicom Hobotnica Nika i prijatelji koja promovira prijateljstvo i ekologiju, a za prekrasne ilustracije zaslužan je Brajen Dragičević, djelatnik Znanstvene knjižnice.

I kulturne institucije Grada uz redovne aktivnosti dale su svoj doprinos i u obliku izdavačke aktivnosti.

Državni arhiv u Zadru ove godine donosi dva naslova od kojih je prvi nastao u suizdavaštvu a nosi naslov Dalmatinska pješačka pukovnija "Grof Lacy" br. 22 u Prvom svjetskom ratu, autora Tade Oršolića. Monografija donosi prikaz povijesti pukovnije neposredno pred početak i tijekom Prvog svjetskog rata sve do njenog raspuštanja početkom studenog 1918. godine. Ovom monografijom autor je dao doprinos istraživanju hrvatske prošlosti u "Velikom ratu".

Muzeji su i ove godine svoje izložbe popratili brojnim katalozima i brošurama. Među njima se ističe Muzej antičkog stakla s naslovima Redemptor nobis natus est koji je izdan i u elektroničkom obliku te naslov Muzej antičkog stakla koji donosi popis raritetnih i luksuznih primjeraka muzejskih eksponata, autora Ive Fadića i Berislava Štefanca.

Arheološki muzej izdao je katalog Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. stoljeća u istraživanjima dr. Luke Jelića, koji je popratio izložbu, i vodič kroz Muzej ninskih starina na engleskom jeziku kao drugo neizmjenjeno izdanje.

Gradska knjižnica Benkovac izlaže ove godine dvije zbirke poezije Ljubav, majka, (dom)ovina autorice Stošije Ukalović i Obrisi neba autorice Ivanke Zdrilić.

U izdanju Gradske knjižnice Zadar Drago Bosnić objavio je Ljubavne pjesme. Na istoj adresi djeluje Zaklada Ljubo Stipišić Delmata koja je ove godine doprinijela obimnim izdanjem s naslovom Nima vaki testamenta autorice Herci Ganza koja donosi biografiju Ljube Stipišića Delmate i njegovih suvremenika te je vrijedna za kulturnu povijest razdoblja u kojem je Ljubo Stipišić Delmata živio i djelovao.

Znanstvena knjižnica Zadar ove je godine izdala 5 naslova u tiskanom formatu: Buđenje, Doticaj dana i U ogledalu prošlosti autora Ante Tičića, Labirint Franka Sorića i Od herbarija sjećanja do čežnje za nebom Jele i Ante Skazlića; i 7 naslova u zvučnom formatu: Glazba češlja i Kad srce brodi Vlatka Majića, Moji tići Ante Sikirića, Nakupine Luke Paljetka, Život(h)inj(ic)e Zvonka Čuline, Zlatni šut Gorana Bujića te Amarilis Tomislava Slavka Zekanovića. Zahvaljujemo čitačima koji su omogućili onima koji imaju poteškoće u čitanju da uživaju u lijepoj književnosti: Bernardi Kamber, Vanji Gržan, Davidu Loniću, Normi Miočić, Veri Vitori, Meliti Vidmar Cvitanović i Suzan Šoša.

Od udruga koje su aktivne u izdavačkoj djelatnosti izdvajamo: Udruga 3000 godina za dar, Art Forum Zadar, Hrvatsko književno društvo Zadar, Udruga Providenca Biograd na Moru, Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Zadar, Udruga Mala filozofija, Udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar, Udruga književnih stvaralaca Riječi iznad svega, Silba Environment Art, Kulturno umjetničko društvo Vicko Zmajević, Udruga Zadarski pisci - ZaPis, Slovensko kulturno društvo Lipa, KUD Skuti materini iz Vrgade, KUD sv. Roko iz Svetog Filipa i Jakova, Pokret za preporod hrvatskog duha i poticaj nataliteta u Hrvatskoj, Planinarsko društvo Paklenica, te Zajednica udruga Centar nezavisne kulture.

Najviše izdanja imalo je Hrvatsko književno društvo Zadar sa 6 naslova. Zanimljiv naslov ovog izdavača su Reformske priče koje donose viđenje autora Nikice Simića što treba mijenjati u školstvu i zašto to treba mijenjati.

Udruga zadarski pisci – Zapis, od svoja 3 naslova, ove je godine poklonila Zadru prekrasan dar za njegov dan zbirkom Samo se ti sjećaj koju je uredila Lada Vukić. Grad Zadar, zadarski pejzaži, njegova povijesna i suvremena značajka tema je kojom se bave autori.

Interesantna je i knjiga Mediteranski armerun čiji je izdavač Udruga Mala filozofija, gdje su autori knjige pokušali aktivirati čitatelje jer osim priča i fotografija ova knjiga krije i zanimljivu kartu Jadrana. Za navigaciju ovom kartom koriste se GPS koordinate, QR kodovi i pinovi fotografiranih lokacija umjesto kapetanovog kompasa i zvjezdoznanstva.

Od ustanova gradova i Županije kao izdavači javljaju se Turistička zajednica grada Zadra, Turistička zajednica Zadarske županije, Turistička zajednica grada Nina, te Javna ustanova Park prirode Telašćica.

Turističke zajednice donose svoje brošure na hrvatskom i drugim jezicima, predstavljajući gradove i cijelu županiju kao interesantno mjesto za posjetiti.

Škole zadarske županije izdale su 4 naslova. Osnovna škola Petra Preradovića i Osnovna škola Krune Krstića monografijama su proslavile 65. odnosno 150. obljetnicu postojanja, a Medicinska škola Ante Kuzmanića skupila je i objavila radove učenika pod naslovom Gilera je zakon. Srednja škola Bartula Kašića Pag izdala je naslov Pag on the menu na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku.

Ove godine napustio nas je i još jedan veliki autor porijeklom iz Zadra, Pavao Jerolimov. Predstavljajući svoju posljednju monografiju Osnovna Škola Petra Preradovića – Zadar rekao je: "Pisati knjigu o svojoj školi, bilo kao njen učenik ili kao njen djelatnik vrlo je zahtijevan zadatak. Nije nimalo lagan ni jednostavan, ali je zato više nego ispunjen zadovoljstvom, radošću, ljubavlju i ponosom. (...) U prirodi je čovjeka, na njegovu veliku sreću, što brzo zaboravlja loše događaje, poneku slabiju ocjenu, nesretne ljubavi iz školskih klupa ili nečeg sličnog, a rado se sjeća onih dobrih, vedrih, veselih trenutaka. A ova knjiga je stvarana, kako bismo se prisjetili svega lijepoga što smo doživjeli i proživjeli sa svojim učiteljima ili prijateljima iz razrednih klupa, kao podsjetnik na ljepotu djetinjstva i radost poučavanja.”

Svoje obljetnice obilježile su i Udruga Relaks naslovom 25 Relaksovih pirueta, a Glazbene večeri u sv. Donatu su proslavile 60 godina izvođenja. U izdanju Knjižnice i čitaonice Novigrad obilježeno je 150 godina pošte u Novigradu, a monografijom je proslavljeno i Sto godina učiteljskog obrazovanja u Gospiću.

Frane Herenda kao autor ove godine izlaže 4 naslova vezana za izradu prirodne kozmetike na hrvatskom, engleskom i slovenskom jeziku u izdanju Panacee.

Kao novi izdavač javlja se Shtorija s autoricom Sarah Stručić koja predstavlja svoje slikovnice za djecu s prekrasnim crtežima i pričama povezanima u nakladničku cjelinu Male životinjske priče.

Sadržajno, od publikacija koje se uglavnom odnose na lijepu književnost, najbrojnije su zbirke pjesama (22 zbirke), 12 zbirki priča, 2 romana, 1 drama, a tu su još i aforizmi, autobiografije, kronike, književne studije i kritike. Dijalektalne književnosti na čakavštini ima 5 naslova. To su redom: Sa škoja i kraja priča nas spaja Radice Vrančić, Putom Sunca – Crveni bojovnici iz Horezma Leonarda Eleršeka i Rade Žica Mikulina, Prokljeto jugo i druge priče Ladislava Radulića, Mirno more i nemirno kopno Ratka Radulića, U ogledalu prošlosti Ante Tičića. Dijalektalne književnosti na novoštokavskoj ikavici ima 3 naslova: Naša bezda Zorana Ukalovića, Ljubav, majka, (dom)ovina Stošije Ukalović, Dišpet Nele Pamuković. Ove godine je i povećan broj izdanja dječje književnosti, imamo 8 priča i pripovijetki za djecu.

Kao što je na početku spomenuto od serijskih publikacija ove godine je izdano 45 naslova. Izložena građa obuhvaća službena glasila, dnevna i tjedna informativna glasila, glasila općina, informativno-propagandna glasila, glasila udruga, izdanja kulturnih i znanstvenih institucija, vjerska glasila, izdanja sveučilišta i studentska glasila te časopisi osnovnih i srednjih škola.

Većina službenih listova općina, gradova i Županije iz tiskanog prelaze u elektronička izdanja mrežno dostupna.

I ove godine izložene su ovogodišnje karte, mape, biciklističke rute i planovi koje izdaju turističke zajednice Zadarske županije na stranim jezicima.

Tekuća produkcija serijskih publikacija se nastavlja, a od novih naslova ove godine imamo časopis udruge Silba Environment Art pod naslovom Crtice s otoka čiji su urednici Natasha Kadin, Bojan Krištofić i Antonela Marušić. Ove silbenske novine sadrže ilustracije i tekstove koji su vezani za kulturu, povijest, gospodarstvo i običaje otoka Silbe. Novine izlaze jednom godišnje a dostupne su i na mrežnoj stranici udruge.

Još jedna novost je da novine Narodni list zbog trenutne situacije s epidemijom neko vrijeme neće izlaziti u tiskanom izdanju već će biti dostupne samo u elektroničkom obliku. Zadnji broj koji je tiskan izašao je 12. ožujka 2020.

Ove godine broj naslova na izložbi je nešto smanjen vjerojatno pod utjecajem cjelokupne situacije vezane uz pandemiju.

Sve ovogodišnje naslove naći ćete u našem katalogu koji se svake godine priprema u tiskanom izdanju, a možete ih pronaći i na mrežnoj stranici Znanstvene knjižnice. Također izložbu možete pogledati i virtualnim putem preko mrežne stranice Knjižnice.

Zahvaljujemo našim suradnicima, Prirodoslovno-grafičkoj školi i Državnom arhivu u Zadru, koji su nam pomogli u realizaciji ove izložbe u fizičkom i virtualnom obliku.

Hvala svim kolegama u Knjižnici koji su punu godinu dana radili na prikupljanju, obradi i čuvanju izdavačke produkcije našeg zavičaja kako bi ova izložba, svjedočanstvo talenta i marljivosti naših građana, danas bila pred nama.

Već danas krećemo u pripremu nove izložbe u nadi da će nam izložbena dvorana dogodine biti tijesna ne samo za knjige nego i njezine stvaratelje i ljubitelje.

Mihaela Šimat

Ivana Župić Baždarić

Riječ priređivača