Riječ ravnatelja

Poštovani,

pozdravljam sve Vas koji ćete posjetiti ovu našu tradicionalnu izložbu, bilo u virtualnom ili u uobičajenom stvarnom formatu u Izložbenoj dvorani ZKZD.

Ova izložba je prvi put organizirana 26. listopada 1994. pod naslovom Tiskarstvo i izdavaštvo na zadarskom području u tijeku domovinskog rata 1991.-1994. Moto je doslovno glasio Godine rata-godine rada, mjesecu knjige i knjizi u čast. Sljedeće godine – 1995. izložba je povodom Dana grada Zadra, blagdana sv. Krševana pomaknuta u mjesec studeni i do danas se priprema u tom terminu. I tako već 27 godina u kontinuitetu, kroz godine rata, godine mira i nadam se u zadnjoj godini pandemije. Mi u Knjižnici smatramo da je to naša najbolja čestitka Gradu za rođendan.

Budući da je naša Knjižnica gotovo knjižnica-muzej koja čuva našu vrijednu kulturnu baštinu ova izložba je tim više bitna za naš Grad i kulturu u cjelini. Da nije ove izložbe mi ne bismo znali kolika je knjižnična produkcija na razini Grada i Županije, ne bismo znali koliki je naš doprinos na nacionalnoj razini, a kamoli da iz godine u godinu popravljamo europski prosjek. Čak smo i u ovoj godini, unatoč pandemiji iznad europskog prosjeka.

Za plakat smo ove godine upotrijebili fotografiju iz naše Fototeke na kojoj se vidi kako je naš bivši djelatnik radio pod maskom vodeći brigu o svom zdravlju. Od nas se danas traži još veća odgovornost da osim svoga zdravlja noseći masku štitimo i zdravlje naših korisnika.

Želio bih se zahvaliti ljudima bez kojih ove Izložbe ne bi bilo; najprije autorima i nakladnicima, a potom i svima ostalima koji su sudjelovali i najmanjim dijelom u procesu nastanka ovih knjiga.

S nadom da ćemo u skoroj budućnosti moći svečanije otvarati i obilježavati događanja u hramu zadarske kulture srdačno Vas pozdravljam.

Riječ ravnatelja