Riječ priređivača

Poštovani posjetitelji,

Ove godine na izložbi sudjeluje oko stotinjak nakladnika iz Zadarske županije s 218 naslova tiskanih knjiga. Četiri su naslova audiovizualne građe. Serijske publikacije ove godine broje 43 naslova.

Sveučilište u Zadru je proslavilo ove godine 20. godišnjicu postojanja. Svojom jakom nakladničkom produkcijom obogatilo nas je s 39 novih naslova. Od toga 11 naslova je produkt suizdavačke djelatnosti. Od mnoštva sveučilišnih naslova izdvojeni su sljedeći:

Monografija Bibinje je nastala kao produkt suradnje Sveučilišta u Zadru, Matice hrvatske Zadar i Općine Bibinje pod uredništvom Ante Bralića i Ante Gverića. U knjizi su obrađeni zemljopisni, povijesni, gospodarski, jezikoslovni i kulturološki aspekti bibinjskog života. Knjiga je dobila Zlatnu povelju koju je nedavno dodjelio predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran. Matica hrvatska svake godine na svojim godišnjim skupštinama dodjeljuje zlatne i srebrne  povelje knjigama koje Predsjedništvo Matice ocijeni najvrjednijim od svih izdanja tiskanih diljem Hrvatske, u mnogobrojnim ograncima, tijekom protekle godine.

Naslov Petar Lorini govori o vrhunskom učitelju i utemeljitelju suvremenoga hrvatskog morskog ribarstva. Njegovo djelo se u ovoj knjizi obrađuje s različitih aspekata na temelju društvenog i gospodarskog konteksta vremena u kojem je živio i radio, obrađuje se njegov pedagoški značaj, te njegov utjecaj na ribarstvo u Jadranu. Urednik ovog izdanja je Josip Faričić.

Iza naslova Zadarski slavuji Katice Burić Ćenan kriju se imena  glazbenika Antonija i Gaetana Pini-Corsija. Ovo djelo donosi podatke o dvojici pjevača, čija karijera je trajala više od četrdeset godina, te kroz sistematičnu studiju o njihovom životu prikazuje slabo poznate detalje iz njihova života.

U izdanju Hrvatske sveučilišne naklade iz Zagreba i Sveučilišta u Zadru iz tiska je izašla monografija autorice Sanje Knežević Golubica iz crnoga maslinika. Riječ je o studijama o književnom djelu Vesne Parun posvećenima 100. godišnjici rođenja i 10. obljetnici smrti najveće hrvatske pjesnikinje.

Djeca s teškoćama u inkluzivnom vrtiću i školi naslov je autorice Smiljane Zrilić. U knjizi su obuhvaćene i istaknute važne kompetencije odgojitelja i učitelja, a elaboriraju se važni dokumenti koji determiniraju inkluziju te se obrađuju sve teškoće i metode rada. Također se navode primjeri dobre prakse.

Na izložbi su prisutni još i vrijedni zbornici, sveučilišni udžbenici, te knjige sažetaka koje prate međunarodne znanstvene skupove i konferencije.

Pojedine naslove Sveučilišta u Zadru možete čitati na platformi Morepress u otvorenom pristupu cjelovitom tekstu.

Izdavačka kuća Forum, poznata po izdanjima za djecu, ove je godine objavila 31 naslov.

Matica hrvatska ogranak Zadar ove godine je objavila 15 naslova i pokriva široko područje književnosti od poezije, proze, drame do revijalne književnosti, pisane osim na standardnom jeziku, i na dijalektu. Ovdje navodimo par njihovih vrijednih naslova:

Autobiografski pabirci, djetinjstvo i mladost dnevnički su zapisi autora Aleksandra Stipčevića koji su izlazili u četiri nastavka u časopisu Zadarska smotra, a sada su objavljeni u knjizi. Aleksandar Stipčević arheolog, albanolog, bibliograf, povjesničar i sociolog knjige, autor je četrdesetak znanstvenih knjiga te brojnih studija i članaka, objavljenih na više  jezika.

Knjigu Krune Krstića Latinizam i humanizam - iz povijesti hrvatske kulture priredio je Josip Lisac. Knjiga je objavljena u suradnji s Gradskom knjižnicom Juraj Šižgorić u Šibeniku. U knjizi su objavljeni Krstićevi slavni tekstovi o humanizmu te latinitetu kod  južnih Slavena koje je sastavio za Enciklopediju Jugoslavije.

Rječnik govora mjesta Pridrage autora Zvonka Babića sedamnaesti je naslov koji je izašao u  Ogrankovoj biblioteci Rječnici mjesnih govora. Cilj ove biblioteke je da se zapisivanjem i njegovanjem mjesni govori sačuvaju od zaborava.

Radost u teškim vremenima prva je objavljena zbirka kratkih priča autora Nedjeljka Pavlovića. Kroz dvadeset i pet priča autor govori o svom životu i životu sumještana mjesta Korlat u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Zadarska nadbiskupija objavila je monografiju Katedrala u Zadru i to prvi svezak pod naslovom Sv. Stošija – katedrala sv. Anastazije u Zadru. Autor ovog prvog sveska je Pavuša Vežić, a monografija je planirana da će biti trodjelna. Prvi svezak donosi cjeloviti prikaz zadarske prvostolnice koji još do sada nije bio objavljen.

U vlastitoj nakladi otisnuto je 17 naslova, a najzastupljenija autorica je Vesna Štulić sa tri zbirke poezije: Koralj mojih dubina, Tango jedne ljubavi i Maslina nedorečena.

Branimir Čakić zadarski je književnik koji je prošle godine objavio prvi nastavak romana Divovi i bunari, a ove godine su tiskani drugi i treći dio trilogije. Autor je također i ilustrator navedenog djela.

U vlastitoj nakladi se ove godine javlja novi autor Denis Gurlica sa zbirkom poezije Persona non grata. Autor je rođen u Škabrnji i svjedok je njezina razaranja. Ova zbirka poezije spada u terapijsku literaturu koja liječi autora ali i čitatelja.

Kulturne institucije Grada uz redovne aktivnosti dale su svoj doprinos i u izdavačkoj aktivnosti.

Državni arhiv u Zadru ponosni je vlasnik zajedno s autoricom Tamarom Šarić Šušak obimnog naslova Kartografska zbirka Državnog arhiva u Zadru. Tu je predstavljeno bogatstvo jednog dijela fonda zadarskog arhiva i trud da se to bogatstvo predstavi zainteresiranoj javnosti. Zbirka sadrži razne rukopisne i tiskane  kartografske prikaze mikrolokaliteta, vojnih i političkih razgraničenja na hrvatskom povijesnom prostoru kao i karte svijeta i Zemljinih polutki. Među autorima neki su od najpoznatijih kartografa hrvatske i europske provenijencije svoga vremena.

Muzeji su ove godine imali dvadesetak (21) izdanja monografija i bogato opremljenih kataloga izložbi te brošura.

Najviše izdanja imao je Narodni muzej Zadar koji je ove godine proslavio 190-tu obljetnicu osnutka izložbom Mahovine autora Antuna Alegra i Snježane Vujčić-Karlo u organizaciji Prirodoslovnog odjela koji je dio Narodnog muzeja od samih početaka. Izložba je popraćena prigodnim katalogom, a realizacija je omogućena uz pomoć volontera: profesorica i učenika Gimnazije Vladimir Nazor, Prirodoslovno grafičke škole Zadar, Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar te profesora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Naslov Čvrste točke je katalog zajedničke izložbe Mijata Radasa i Zorana Džape. Izložba je rezultat suradnje proizašle iz povezivanja dvaju autora kroz razgovore o umjetnosti, promišljanja i razmjenu stavova i ideja o tome što je slikarstvo i što je slika.

Priručnik Kako izraditi četverokuku? dobio je dvojezično izdanje na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Muzej antičkog stakla objavio je četiri naslova među kojima izdvajamo katalog stalnog postava muzeja Antičko staklo, autora Anamarije Eterović Borzić, Berislava Štefanca, koji je objavljen dvojezično na hrvatskom i engleskom jeziku. Muzej antičkog stakla u Zadru dobio je godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva za realizirani katalog, pa im ovom prilikom na tome čestitamo.

Zavičajni muzej Biograd na Moru je zastupljen na izložbi s dvije nove monografije od kojih je u suizdavaštvu sa Gradom Biogradom na Moru i tvrtkom Ilirija tiskana fotomonografija Vinko Pešić u kojoj je predstavljeno deset godina njegova rada od 2012. do 2022.

Gradska knjižnica Benkovac izlaže ove godine četiri naslova: Dio ovog jutra i ja sam, zbirka pjesama autorice Davorke Stojčević, roman Nemirko autora Mirka Šunića, Stihovi vječnosti Ivanke Zdrilić, zbirka pjesama domoljubne tematike, te katalog izložbe Kreativni start.

Gradska knjižnica Zadar je objavila naslov Arbanaški bunari autora Bernarda Kotlara i Serđa Dokoze, a govori o nekim prošlim vremenima kada nije bilo lako doći do vode – simbola blagostanja i kulture.

Znanstvena knjižnica Zadar ove je godine izdala 2 knjige: zbirku poezije Franka Sorića Divlja nježnost i bibliografiju Izdavaštvo na zadarskom području koja donosi pregled naslova objavljenih na području naše županije u razdoblju od 2011. do 2020. godine. Bibliografiju su priredile Norma Miočić, Ivana Župić Baždarić i Mihaela Šimat. Također snimljene su i četiri zvučne knjige Era gmazova Martine Vidaić, Srušeni grad Slavka Mikolčevića, Bilo je lakše voljeti te iz daljine Borisa Marune i Svitlo i druge pripovijetke autora Drage Krpine. Hvala čitačima koji su volonterski pročitali ove naslove i oživili ova djela. To su: Vanja Gržan, Sani Ivankov, Ana Kuman, Norma Miočić i Miro Grubić.

Koncertni ured Zadar sudjeluje ove godine s mnoštvom tiskanih programa koji prate koncerte, te opširan katalog izdan prigodom 62. glazbenih večeri u sv. Donatu na hrvatskom i engleskom jeziku. Ovogodišnje glazbene večeri održane su u sjećanje na nedavno preminuloga dirigenta, skladatelja i začetnika festivala, Pavla Dešpalja.

Udruge s područja Zadarske županije ove su godine objavile 28 novih naslova. Od udruga aktivnih ove godine u izdavačkoj djelatnosti izdvajamo: Udruga 3000 godina za dar, Likovna udruga Art Forum Zadar, Hrvatsko književno društvo Zadar, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Foto klub Kornat, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Donat, Udruga Zadarski pisci – ZaPis, KUD Zadarski tanac, Udruga za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi “Mala filozofija”, Kulturno-umjetnička udruga Vicko Zmajević, Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Zadar, Udruga logoraša iz Dalmacije u talijanskim fašističkim koncentracijskim logorima, Matica Zadrana i Udruga književnih stvaralaca Riječi iznad svega.

Najviše izdanja imala je Udruga 3000 godina za dar sa 10 naslova od kojih ističemo naslov Put u Havanu autora Tomislava Marijana Bilosnića. Radi se o zanimljivoj putopisnoj knjizi koja govori o autorovom boravku na Kubi, posebno na Međunarodnom pjesničkom festivalu u Havani 2018. godine. Naslov obiluje i nizom zanimljivih fotografija nastalih na ovom putovanju. Knjiga je uvrštena i u Program kulturnog razvitka RH za 2021. godinu, pa je u tome smislu autoru i dodijeljena nagrada Ministarstva kulture za poticanje književnoga stvaralaštva. Ovaj autor je  najzastupljeniji svojim djelima na izložbi ove godine.

Matica Zadrana je ove godine objavila 3 naslova: Idemo dalje i Zadarske priče, autora Drage Marića, te Od Kolovara do Rija autora Nebojše Gunjevića donosi pregled povijesti Kluba za skokove u vodu „Zadar“, tiskana o 111. godišnjici organiziranoga skakanja u vodu u Hrvatskoj i 50. godišnjici osnutka Hrvatskoga saveza za skokove u vodu.

Udruga HVIDR-a Donat Zadar objavila u sunakladništvu s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata Zagreb naslov Vojna akcija Jaguar ’92. Autori Josip Čerina, Roman Domović, Tomislav Šulj su nastojali objektivno prikazati vojnu akciju Jaguar '92. te time dati doprinos čuvanju istine i sjećanja na hrabre hrvatske branitelje, ali i da se cjelokupnoj javnosti omogući uvid u ovaj izuzetno važan ratni događaj na zadarskoj bojišnici. Knjiga je objavljena povodom 30.-te obljetnice ove vojne akcije.

Ustanove gradova i Županije ove su godine bili aktivni kao izdavači. Tu su Grad Zadar i Zadarska županija, Agencija Zadra Nova, Javna ustanova Natura Jadera, Pučko otvoreno učilište Obrovac, Turistička zajednica grada Zadra, Turistička zajednica Zadarske županije, Turistička zajednica grada Nina, Turistička zajednica mjesta Božava, Turistička zajednica Dugi otok, Grad Biograd na Moru, Općina Galovac, Općina Starigrad.

Grad Biograd na Moru u sunakladništvu sa Zavičajnim muzejom Biograd na Moru i Maticom hrvatskom, ogranak Zadar izašlo je djelo naslova Leksikon biogradskih laureata autora Bože Došena. Autor je sastavio leksikon po uzoru na Leksikon zadarskih laureata autora Romana Segarića. Priručnik donosi pregled dodjeljivanja javnih priznanja Skupštine Općine i Gradskog vijeća Biograda te Skupštine Zadarske županije u razdoblju od 1972. do 2020. s prekidima tijekom Domovinskog rata.

Općina Galovac objavila je naslov Galovac u prošlosti sa prvim sveskom koji govori o povijesti Galovca od nastanka do početka narodnog preporoda. Autor ovog obimnog izdanja je Marinko Burčul.

Općina Starigrad je ove godine izdavač i suizdavač dva naslova o Starigradu Paklenici. Prvi naslov je Manje poznati Starigrad Paklenica, autora Dušana Petričevića koji otkriva neke nove turističke destinacije i zanimljivosti tog područja. Drugi naslov Starigrad-Paklenica je tiskan u suizdavaštvu sa Sveučilištem u Zadru. Monografija obuhvaća radove više autora grupirane u četiri cjeline. Obuhvaćena su područja arheologije, povijesti, povijesti Crkve, jezičnih osobitosti, kulturne baštine, geografskih i prirodnih značajki starigradskog područja te gospodarstva. Urednici ovog obimnog izdanja su Ante Uglešić, Zoran Šikić i Marijana Tomić.

Agencija Zadra Nova objavila je dva naslova od kojih predstavljamo Hrvatsko-ukrajinski rječnik za djecu. Cilj rječnika je olakšati sporazumijevanje i boravak u Hrvatskoj izbjeglicama iz ratom zahvaćene Ukrajine. Rječnik je izrađen u suradnji s predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i ukrajinskim veleposlanstvom.

Javna ustanova Natura Jadera je objavila naslov Šašavice autorice Morane Bačić. Radi se o knjizi koja nas upoznaje sa životinjama koje žive u šašu i šarolikom životu koji se odvija u lokvama, barama, močvarama, potocima i rijekama te nužnost očuvanja tih vodenih svjetova koji su danas ugroženi i u nestajanju.

Turistička zajednica grada Nina objavila je niz promotivnih brošura o kulturnoj baštini Nina i okolice na hrvatskom, španjolskom, engleskom, njemačkom, portugalskom i talijanskom jeziku. Osim turističkih vodiča objavljeno je i drugo, dopunjeno izdanje naslova Ptice ninske lagune autora Gordana Lukača i Marije Dejanović.

Osnovne i srednje škole s područja zadarske županije izdale su ove godine 5 naslova. Svoje naslove su objavile OŠ Bartula Kašića, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna, Gimnazija Vladimira Nazora i Srednja škola Obrovac. Predstavljamo dva naslova OŠ Bartula Kašića: Stazama Paklenice i Šapati zavičaja koji govore o važnosti očuvanja prirodne baštine na primjerima iz zavičaja. Učenicima su u realizaciji pomogli učitelji i mentori Ignis Lemezina, Dinko Marin i Mejra Uglešić.

Među izdanjima lijepe književnosti najbrojnije su zbirke pjesama (26 zbirki), 4 su zbirke priča, 6 romana, 1 drama, a tu su još i aforizmi, dnevnici, eseji, kronike, književne studije i kritike. Dijalektalnu književnost na novoštokavskoj ikavici predstavlja jedan naslov: Raj iz bab'nog kvadra autorice Mladenke Kučić. Od izdanja dječje književnosti 5 je naslova priča, pripovijetki i pjesama za djecu.

Kao što je na početku spomenuto od serijskih publikacija ove godine su objavljena 43 naslova. Izložena građa obuhvaća službena glasila, dnevna i tjedna informativna glasila, glasila općina, informativno-propagandna glasila, glasila udruga, izdanja kulturnih i znanstvenih institucija, izdanja sveučilišta i studentska glasila te časopisi osnovnih i srednjih škola.

Pojedine naslove časopisa koji se objavljuju u tiskanom obliku moguće je pronaći u elektroničkom obliku na platformi Morepress (izdanja Sveučilišta u Zadru) i na portalu znanstvenih časopisa Hrčak.

Tekuća produkcija serijskih publikacija se nastavlja, a od novih naslova ove godine imamo dva naslova:

Zadarski tjednik – novina koja je počela izlaziti u srpnju 2022. godine, a glavna urednica je Jasna Rumora.

Sponde : časopis za jezike, književnost i kulture između dviju obala Jadrana je časopis Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru pokrenut s ciljem objavljivanja znanstvenih i stručnih priloga čije teme pripadaju lingvistici, književnoj povijesti i teoriji, povijesti i kulturi u širem smislu riječi, vezanih za jadransko područje i njegovo zaleđe te nadahnutih usporedbom, doticajem, međusobnim odnosima i prožimanjem između dviju jadranskih obala. Glavna urednica časopisa je Iva Grgić Maroević, a časopis će izlaziti dva puta godišnje.

Sve ovogodišnje naslove naći ćete u našem katalogu koji se svake godine priredi u tiskanom i mrežnom izdanju. Također izložbi možete pristupiti i pogledati je virtualnim putem preko mrežne ili facebook stranice Knjižnice.

Zahvaljujemo Državnom arhivu u Zadru, koji nam je pomogao u realizaciji ove izložbe u virtualnom obliku.

Hvala autorima i izdavačima zbog kojih ova izložba već godinama živi i obogaćuje ljude koji žive na ovom području ali i šire. Hvala svim kolegicama i kolegama u Knjižnici koji su radili na prikupljanju, obradi i čuvanju izdavačke produkcije našeg zavičaja kako bi ova izložba danas bila realizirana.

 

Mihaela Šimat

Ivana Župić Baždarić

Riječ priređivača