50 godina u Foši: Izložba fotografija iz fonda Fototeke o preseljenju Knjižnice

Znanstvena knjižnica Zadar pridružila se 2022. godine na sedamnaestu po redu manifestaciju Noć muzeja, koja je započela 2005. godine. Ovogodišnja Noć muzeja održat će se u petak 28. siječnja 2022. Slogan ove Noći muzeja je: Između stvarnog i digitalnog.

Za potrebe ove manifestacije Knjižnica je pripremila virtualnu i fizičku izložbu, a povod je pedeset godina preseljenja Knjižnice iz namjenski izgrađenog krila zgrade Općine u adaptirani prostor austrijske vojarne u kojem djeluje i danas. Jedan od razloga za selidbu bio je veliki rast fonda kao i priliv studenata tadašnjeg Filozofskog fakulteta u Zadru (danas Sveučilište u Zadru). Naučna biblioteka Zadar odnosno Znanstvena knjižnica Zadar je tada 4. siječnja 1972. otvorila vrata svojim korisnicima u novom prostoru. Kako je tad teklo pakiranje, prijevoz i stavljanje na police u spremište nove Knjižnice možete pogledati na ovoj zanimljivoj izložbi na kojoj predstavljamo mnoštvo fotografija iz Fototeke ZKZD koje su tad zabilježene kao svojevrsni svjedok tog vremena i uspomena na ovaj događaj.

Izložbu su priredili Tomislav Blažević i Marijana Senkić-Klapan.

Virtualnu izložbu oblikovao je Igor Čolak, dok je plakat izradio Brajen Dragičević.

 

Korištena literatura:

Arhiva Znanstvene knjižnice Zadar,

Fototeka Znanstvene knjižnice Zadar,

Galić, P. Zadarska Naučna biblioteka u novim prostorijama. VBH, 17,3-4(1971), str. 204-205.

Maštrović, V. Naučna biblioteka u Zadru. Zadar : geografija, ekonomija, saobraćaj, povijest, kultura : zbornik. Zagreb : Nakladni zavod Matice hrvatske, 1964., str. 695-700.

Senkić-Klapan, M. Znanstvena knjižnica Zadar. Knjižnice Zadarske županije : vodič. Zadar : Društvo knjižničara Zadar, 2013., str. 18-25.